Program


Anyám mondta (Mamelosn)
2

Anyám mondta (Mamelosn)

Marianna Salzmann: Anyám mondta (Mamelosn) - a Gólem Színház előadása.

Mamelosn: egy közösség által használt kommunikációs jelrendszer, amivel meg kellene értenem, hogy mi a fenét akar tőlem az anyám, jiddis, ejtsd: mámelos

„Miért nem vesz be a zsidó fájdalomcsillapítót?
Mert akkor megszűnne a fájdalom!”

Játsszák:
Huzella Júlia
Kerekes Viktória
Kiss Mari

fordító: Varsányi Mari
dramaturg: Németh Virág
zene: Gazda Bence
látványtervező: Galántai Zita
rendezőasszisztens: Kern Dóra
produkciós vezető: Marcsa Barbara
rendező: Borgula András

Hogyan lehet egyszerre szeretni is valakit, aki az agyunkra megy? Aki kibírhatatlan és elviselhetetlen, de mégiscsak az anyánk vagy a lányunk? A méltán egyre sikeresebb fiatal Kleist díjas német írónő kiváló karakterábrázolással ad választ. Ha valamelyik karakter hasonlít egy családtagjára, akkor az nem csak a véletlen műve!
A Mamelosn egy család nőtagjainak három generációját, konfliktusaikat és összefonódásukat mutatja be. A fiatal Rahel tanulmányait New Yorkban végzi, a nagymama túlélte a koncentrációs tábort, és az NDK-ban lett később meggyőződéses kommunista, Rahel édesanyja, Clara pedig sem a judaizmussal, sem a sikertelen kommunista kísérlettel nem tud azonosulni. Ő már igazi német.

A darab magyar fordítását a Goethe Intézet „Theaterbibliothek" programja támogatta.

***

„A mélyben húzódó problémák megmutatása ellenére az előadás humorral beszéli el a nők drámáját, amely a zsidósághoz való viszonyon kívül egy el nem hanyagolható társadalmi jelenségről is szól: a férfiak nélkül működő családról.”
Akibic.hu

„Salzmann darabja dráma, mégis folyton nevetünk rajta, s kitűnőek a dialógusai ...Borgula András nem akart rendezői kunsztokat csinálni: hagyta érvényesülni a jó szöveget. Nagy erény.“
Olvassbele.hu