Program


Tábori György: Clowns - a Budapester Ensemble német nyelvű vendégjátéka
3

Tábori György: Clowns - a Budapester Ensemble német nyelvű vendégjátéka

Aktuális előadások
2022. február 18-án és 19-én a Gólem Színházban kerül sor Georg Tábori Clowns című darabjának magyarországi ősbemutatójára. Tábori darabja – melyet egyébként kedvencének tartott - ma talán még aktuálisabb, mint amikor 1972-ben megírta és Tübingenben bemutatták. A Clowns egy házassági krízis hűtlenséggel, veszekedéssel és unalommal. Egy apa–fia konfliktus Tell Vilmos-paródiával fűszerezve. Egy darab a rasszizmusról és a félelemről mindentől, ami más vagy idegen és a polgári sterilitásba beszabadul. És persze az első perctől az utolsóig a végletekig groteszk. 

Tábori György világhírű magyar származású zsidó író, aki filmforgatókönyveket írt Alfred Hitchcocknak, jó barátja volt Charlie Chaplinnek, Thomas Mann-nak és Berthold Brechtnek. 1986-tól a bécsi Burgtheater rendezője és szerzője, majd 1999-től élete csúcspontjaként a Berliner Ensemble-nek dolgozott. A színházbarátok élete utolsó éveiben a világ rangidős „színházcsinálójának”, nem hivatalosan „színházi királyának” tartották.

Német nyelvű előadás!

Előadja a Budapester Ensemble társulata: Jürgen Kramer, Cassandra Rühmling, Stefan Ried,  Szitás Barbara, Pálinkás Dániel , Szomor Lotti,  Szitás Balázs

Rendező: Danielle Dutombé
Jelmeztervező:  Szücs Beatrix

A Kunstleben közhasznú társaság a németnyelvű kultúra támogatója Magyarországon. Német nyelven bemutatott művészi előadásokat szervez és támogat, különösen az általa alapított Budapester Ensembleszínházi társulat tevékenységén keresztül.

 

Ajánló


Oresztésznek családja van, akik beszélnek hozzá. Ők, a többiek.

Színjáték két felvonásban. A Madách Imre Gimnázium Thália Stúdiójának vendégelőadása.